In Nederland is het Hepatitis B vaccin niet verplicht. Men mag wel aan de betreffende persoon vragen om zich elk kwartaal te laten testen. Zie voor meer informatie de hieronder genoemde publicatie van het RIVM. In paragraaf 2.5 van de richtlijn uit 2012: 2.5 staat het beleid ten aanzien van niet-gevaccineerd risicovormend personeel:

“Een niet-gevaccineerd persoon (die niet immuun is vanwege geklaarde HBV-infectie), mag risicohandelingen verrichten mits hij of zij elk kwartaal getest wordt op HBsAg, waarbij het testresultaat negatief moet zijn.”

 

<6>Bronnen:
www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Professioneel_Praktisch/Draaiboeken/Infectieziekten/LCI_draaiboeken/Preventie_iatrogene_transmissie_van_HBV_HCV_en_HIV

Informatie betreffende het Hepatitis B beleid in België kun je vinden in de ‘Publicatie van de Hoge Gezondheidsraad nr. 8429’ met

‘aanbevelingen betreffende de preventie van accidentele contacten met bloed en andere lichaamsvochten in de verzorgingsinstellingen.’ Hierin staat op pagina  8: vaccinatie van het blootgestelde personeel: vaccinatie tegen hepatitis B is verplicht.

 

Bronnen:

www.health.belgium.be/internet2Prd/groups/public/@public/@shc/documents/ie2divers/19070417.pdf

Beroepsgroepen / Stage / Onderwijs

Help, mijn baan/stage loopt gevaar!

“De meeste mensen die een Hepatitis B besmetting oplopen ervaren geen klachten. Acute hepatitis B gaat meestal binnen een halfjaar vanzelf over. Zonder medicijnen. Rust en gezonde voeding zijn dan belangrijk.” (Bron 1)

Sinds 2012 wordt Hepatitis B vaccin aanbevolen of zelfs verplicht gesteld voor tandartsen, kraamverzorgsters, stewardessen, verpleegsters en andere (semi)medische beroepsgroepen.

Waarom???

Hepatitis B – een ontsteking van de lever – is geen levensbedreigende aandoening en komt voornamelijk voor bij prostituees, drugsverslaafden en alcoholisten. Het Hepatitis B virus wordt overgedragen via bloed-bloed contact of seksueel contact.

 

Feiten en Vragen:

In 2011 werden er 157 gevallen van Hepatitis B gemeld.(Bron 2) 69% daarvan was het gevolg van onbeschermde seks.(Bron 3)

Het risico van de ‘risicovolle handelingen’ – de reden dat het Hepatitis B vaccin aanbevolen wordt voor kraamverzorgsters en andere (semi-)medische beroepen is dus uitermate klein. Hepatitis B is niet dodelijk en geneest in het overgrote gedeelte vanzelf zonder medicijnen of andere ingrepen.(Bron 4) De ingrediënten van het vaccin zijn op geen enkele manier bevorderlijk voor onze gezondheid. Het vaccin heeft – net als alle vaccins – bijwerkingen.(Bron 5) De duur van het beschermende effect is niet bekend.(Bron 6)

 
Hoeveel gevallen van Hepatitis B deden zich voor in de zich snel uitbreidende nieuwe doelgroepen voordat men ertegen begon te vaccineren? Waar zijn de cijfers die rechtvaardigen dat medische beroepen een Hepatitis B vaccin nodig hebben? Lees meer

 

Is het Hepatitis B vaccin – wel of niet verplicht?

Nederland:

In Nederland worden ‘nieuwe richtlijnen’ aangewend om druk uit te oefenen om te vaccineren (bijvoorbeeld de dreiging van het verlies van een stageplek), maar het is niet verplicht. Lees meer

België:

In België kan het vaccin in bepaalde gevallen wel verplicht gesteld worden. Lees meer
 

Meer weten?

Artikelen:

‘60 Things that Can Go Terribly Wrong with Hepatitis B Vaccination’ ~ Dr. Joseph Mercola Ph D Klik hier

‘Hepatitis B Vaccine Causes Chronic Fatigue Syndrome And Fibromyalgia’ ~ The Refusers Klik hier

Websites:

www.greenmedinfo.com/anti-therapeutic-action/vaccination-hepatitis-b

www.post-vaccinaal-syndroom.nl/3913/hepatitis-b.aspx

Document:

Hepatitis-B vaccin in de zorg Klik hier

Youtube:

www.thinktwice.com/hepB_sho.htm
 

Heb je een ervaring met het Hepatitis B-vaccin die belangrijk kan zijn voor anderen? Deel op het Ouderplatform (tieners en volwassenen)

 

Bronnen:
  1. www.soaaids.nl/sites/default/files/Folder-HepB_web.pdf
  2. Incidentie_van_meldingen_van_acute_hepatitis_B_in_2011_lager_dan_ooit
  3. www.soaaids.nl/sites/default/files/documenten/sexually_transmitted_infections_in_the_netherlands.pdf
  4. www.soaaids.nl/sites/default/files/Folder-HepB_web.pdf
  5. databank.lareb.nl/Bijwerkingen/Result?formGroup=Injectie&atc=J07BC01&lang=nl&drug=ENGERIX-B+%28HEPATITIS-B-VACCIN%29
  6. www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Uitgaven/Preventie_Ziekte_Zorg/Bijsluiters/Bijsluiter_HBVAXPRO_HepB_volw
Teken de Publieke Verklaring voor een transparant vaccinatiebeleid en het behoud van een vrije vaccinatiekeuze.